torstai 29. lokakuuta 2020
Maanantain mainio:Eräs Joni Mitchellin keskeisimmistä albumeista
Sunnuntain extra:Merkittävän laulaja/lauluntekijän kolmas albumi
24. syyskuuta 1969 Columbia Recordsin julkaisemana ilmestynyt New York Tendaberry on newyorkilaisen laulajan ja lauluntekijän Laura Nyron kolmas studioalbumi, joka ilmestyi noin puolitoista vuotta edeltäjänsä, pitkäsoiton Eli and the Thirteenth Confesion jälkeen. Apulaistuottajana ja insinöörinä albumilla oli Roy Halee ja kansikuvasta vastasi David Gahr. New York Tendaberryä pidetään yleisesti yhtenä kolmesta Nyron keskeisimmästä albumista edeltäjänsä sekä seuraajansa, vuonna 1970 ilmestyneen pitkäsoiton Christmas and the Bears of Sweat tavoin. Vaikka kyseistä albumitrilogiaa pidetään temaattisesti ja musiikillisesti yhteneväisenä, New York Tendaberry lienee kolmikon intensiivisin. Vuoteen 1969 mennessä Nyrosta oli muodostunut eräs suosituimmista lauluntekijöistä. The 5:th Dimension, Three Dog Night ja Blood, Sweat and Tears olivat saavuttaneet hittejä hänen säveltämillään kappaleilla. Yhtyeistä ensiksi mainittu oli noussut Billboardin singlelistalla sijalle 27. kappaleella Save the Country ja Barbra Streisand levytti kappaleen Time and Love. New York Tendaberrysta muodostui Laura Nyron suurin menestysalbumi ja se saavutti Billboardin listalla sijan 32. Vuonna 2003 New York Tendaberry pääsi musiikkilehti Mojon julkaisemaan kirjaan kaikkien aikojen parhaista albumeista. Edellisenä vuonna pitkäsoitosta oli julkaistu bonusmateriaalia sisältävä uusintapainos ja vaikka albumi ilmestyi alun perin vuonna 1969, sen uudelleenjulkaisu pääsi Uncutin vuoden 2002 parhaiden albumien listalle. Uusintapainos sisälsi lisäksi ennen julkaisemattoman ja vuonna 1971 äänitetyn kappaleen In the Country Way sekä monona julkaistun singleversion Save the Countrysta, joka oli nauhoitettu kesällä 1968. Kansitekstit sisältävät lyriikat, äänityspäivämäärät sekä David Fricken käsialaa olevan historiikin. Musiikillisesti New York Tendaberry oli edeltäjiään pelkistetympi. Osalla sen kappaleista Nyro säesti itseään ainoastaan pianolla, mutta myös jousten ja klassisten instrumenttien hyödyntäminen albumilla on huomattavaa. Sen kappaleilla kuultiin jazzyhtyettä, orkesteria sekä rockyhtyettä. Pure Pleasure Records lisäsi New York Tendaberryn katalooginsa vuonna 2008. Remasteroinnista originaaleja analogisia masternauhoja hyödyntäen vastasi Ray Staff. Albumista julkaistiin myös 180 gramman vinyyliversio, joka sisälsi originaalin kansitaiteen ja oli avattavakantinen.
Lauantain pitkä:Lou Reedin vuoden 1972 klassikkoalbumi
Perjantain pohjat:Gram Parsonsin esikoisalbumi
Gram Parsons:GP
Tammikuussa 1973 ilmestynyt GP on Gram Parsonsin ensimmäinen sooloalbumi. Se saavutti ilmestyessään myönteisiä arvioita, mutta ei noussut listoille Billboardilla. Rolling Stonessa arvioitiin samalla kertaa sekä Parsonsin debyyttipitkäsoitto että sen seuraaja Grievous Angel, ja hänen laulusuorituksensa saivat mainitussa arviossa kehuja osakseen. Osallistuttuaan kahden Flying Burrito Brothersin albumin työstämiseen Parsons siirtyi soolouralle. Tuolloin hän levytti traditionaalisempaa countrya myös vaikutteita rockista ja soulista sisältäneeseen Flying Burrito Brothersin tuotantoon verrattuna. GP:n nauhoitukset ajoittuivat syys-lokakuuhun 1972 ja niiden tuotannosta vastasi ensisijaisesti Blind Faith-yhtyeen basistina muistettu Rick Grech. Emmylou Harris osallistui albumin nauhoituksiin ja esitti kaksi duettoa Parsonsin kanssa. Kyseessä olivat kappaleet That's All It Took ja We'll Sweep Out Ashes in the Morning. Kiss the Childrenin ja How Much I've Liedin kaltaisissa kappaleissa Parsons vokalisoi hiljaisella tyylillä. Esikoisalbuminsa tiimoilta hän konsertoi Fallen Angels-yhtyeen kanssa, mutta keikkoja edeltäneet treenit eivät olleet tarpeeksi kurinalaisia. Singleformaatissa albumilta julkaistiin kappale She, mutta myös se jäi Billboardin Hot 200-listan ulkopuolelle. GP:n vastaaottamat arviot olivat suorastaan ylistäviä, albumilla oli keskeinen vaikutuksensa countryrockin kehitykseen ja esimerkiksi All Music Guide antoi sille täydet, eli viisi tähteä.
keskiviikko 28. lokakuuta 2020
Torstain terävä:Eräs erään Southern rockin klassikon klassikkokappaleista
Whipping Post on Gregg Allmanin käsialaa oleva ja The Allman Brothers Bandin ensi kertaa nimeään kantavalle esikoisalbumilleen vuonna 1969 levyttämä kappale. Siitä muodostui myös standardi yhtyeen keikkaohjelmistoon ja kappaleen livetulkinnoissa tultiin hyödyntämään voimakasta improvisaatiota. The Allman Brothers Bandin vuonna 1971 ilmestyneellä ja sittemmin klassikoksi kohotetulla livealbumilla At Fillmore East kappaleesta kuullaan 23-minuuttinen versio, joka täytti kokonaisuudessaan albumin viimeisen levypuoliskon. Mainittu versio pääsi mukaan Rock and Roll Hall of Famen 500 rockia muokanneen kappaleen listalle ja Rolling Stonen 500 kaikkien aikojen parhaan kappaleen listalle. Kun Whipping Post nauhoitettiin ensimmäisen kerran, Gregg Allman oli 21-vuotias. Allman Brothers Bandin esikoisalbumille päätynyt versio nauhoitettiin seitsemäs elokuuta 1969 Atlantic Recording-studioilla New Yorkissa. Tuottajana oli Adrian Barber ja yhtye käytti biisin nauhoituksiin kokonaisen päivän. The Allman Brothers Bandin esikoisalbumi ilmestyi neljäs marraskuuta 1969 ja Whipping Post säästettiin sen päätösraidaksi. Pituudestaan huolimatta Whipping Post saavutti huomattavaa radiosoittoa 70-luvun alkuvuosina progressiivista rockia suosineilla kanavilla. Myös 70-luvun rockkonserteissa kappaleeella oli merkittävä asemansa ja sitä toivottiin soitettavaksi myös muiden yhtyeiden ja artistien keikoilla. Genya Ravan nauhoitti kappaleesta raa'an tulkinnan vuonna 1974 ilmestyneelle albumilleen Goldie Zelkovitz. Kotimaassa Whipping Post pääsi mukaan Havana Blacksin vuonna 1987 ilmestyneelle esikoisalbumille Faceless Days ja kappaleesta muodostui liki pitäen standardi myös kyseisen kotimaisen vanhakantaisen hardrockin klassikon keikkaohjelmistoon.
tiistai 27. lokakuuta 2020
Keskiviikon klassikko:Merkkiteos originaalina ja coverina
maanantai 26. lokakuuta 2020
Tiistain tukeva:Eräs naisrockin keskeisimmistä hahmoista
30. lokakuuta 1939 syntynyt Grace Barnett Slick on amerikkalainen laulaja/lauluntekijä, muusikko ja taiteilija, joka tunnetaan laajalti rockin historiassa roolistaan San Franciscon 1960-luvun puolivälissä versoneesta psykedeelisestä musiikkiskenestä. Hänen uransa kattoi ainakin osittain neljä vuosikymmentä ja keskeisimmän työnsä hän teki yhtyeissä Jefferson Airplane, Jefferson Starship ja Starship. Yhtyeessä Great Society uransa aloittanut Slick on työstänyt myös sooloalbumeita. Highland Parkissa, Illinoisissa syntyneen Grace Barnett Wingin isä oli norjalais-ruotsalaista sukujuurta. Wingin vanhemmat tapasivat opiskellessaan Washingtonin yliopistossa ja myöhemmin he menivät naimisiin. Isä työskenteli Weeden and Companyn pankkitoiminnan sijoitussektorilla ja varhaislapsuudessaan Slick asui Chicagon alueella, Los Angelesissa ja San Franciscossa ennen kuin perhe asettui asumaan Palo Altoon, Kaliforniaan 1950-luvun alkupuolella. Palo Alton Senior High Schoolista Wing siirtyi Castilleja High Schoolin yksityiseen tyttökouluun Palo Altossa. Sieltä valmistuttuaan hän vaikutti New Yorkin Finch Collegessa vuosina 1957–58 ja Miamin yliopistossa vuosina 1958–59. 26. elokuuta 1961 Slick meni naimisiin elokuvantekijäksi pyrkineen Gerald ”Jerry” Slickin kanssa. Parin muutettua pois San Franciscosta Grace Slick työskenteli mallina kolmen vuoden ajan. Hän alkoi myös säveltää musiikkia muun muassa Jerry Slickin käsialaa olleeseen lyhytelokuvaan. Elokuussa 1965 Slick luki San Francisco Chroniclesta artikkelin tuoreeltaan perustetusta yhtyeestä nimeltä Jefferson Airplane. Hän harkitsi uraa musiikin parissa ainoastaan puolivillaisesti ennen kuin todensi Jefferson Airplanen livekeikan Matrixissa. Kitarasta ja vokalisoinnista vastannut Grace perusti rumpali Jerry Slickin, tämän soolokitarasta huolehtineen veljen Darby Slickin ja basisti David Minerin kanssa yhtyeen The Great Society.
sunnuntai 25. lokakuuta 2020
Maanantain mainio:Stonesien vuoden 1966 ensimmäinen singlehitti
lauantai 24. lokakuuta 2020
Sunnuntain extra:Eräs Tom Petty and The Heartbreakersin kirkkaimmista klassikkokappaleista
perjantai 23. lokakuuta 2020
Lauantain pitkä:Keskeisen brittiheavyn edustajan vuoden 1979 suurmenestys
17. syyskuuta 1979 Columbia Recordsin julkaisemana ilmestynyt Unleashed in the East on Judas Priestin ensimmäinen livealbumi, jonka nauhoitukset on taltioitu Tokiossa helmikuussa 1979 Hell Bent for Leather-kiertueen kahdesta konsertista. Ilmestymisaikanaan Unleashed in the Eastista muodostui Priestin siihen mennessä menestynein albumi, joka nousi yhtyeen kotimaassa Britanniassa top teniin ja myös Billboardilla sadan suosituimman albumin joukkoon. Unleashed in the East on yksi Priestin platinamyyntiin yltäneistä pitkäsoitoista. Kyseessä on viimeinen Les Binksin rumpaloima Priestin albumi ja ensimmäinen, jonka tuotannosta vastasi sittemmin yhtyeen 80-luvulla ilmestyneet albumit tuottanut Tom Allom. On jäänyt epäselväksi, missä määrin Unleashed in The East on tosiasiassa livenauhoitus. Jätettyään Priestin väliaikaisesti solisti Rob Halford mainitsi useissa haastatteluissa soiton olleen todella nauhoitettu livenä, mutta hänen lauluosuutensa äänitettiin uudelleen studiossa konserttia muistuttavassa ilmapiirissä. Vuonna 2001 ilmestynyt Unleashed in the Eastin cd-versio sisälsi neljä bonuskappaletta; Rock Forever, Delivering the Goods, Hell Bent for Leather ja Starbreaker. Alun perin mainitut kappaleet oli julkaistu seitsentuumaisella bonuslevyllä, joka ilmestyi Unleashed in the Eastin originaalin Japanin painoksen kylkiäisenä. Kolme bonuskappaleista oli alun perin julkaistu Priestin tuossa vaiheessa tuoreimmalla studioalbumilla Killing Machine (Yhdysvalloissa nimellä Hell Bent for Leather), jonka kappaleiden edustus varsinaisella Unleashed in the Eastillä on niukka. Delivering the Goods ja Starbreaker oli jätetty pois Japanin-julkaisulta, tosin niistä ensin mainittu oli yksi maaliskuussa 1980 ilmestyneen 12-tuumaisen Living After Midnight b-puolella julkaistuista kappaleista. Mainittujen neljän kappaleen järjestys Japanin-painoksella nimeltä Priest in the East oli sama kuin remasterilla ja ne oli nauhoitettu samaan aikaan kuin originaalin albumin yhdeksän biisiä. Samoista konserteista taltioitiin lisäksi kaksi kappaletta, jotka julkaistiin ainoastaan eri singlejen b-puolilla. Evil Fantasies julkaistiin Delivering the Goodsin kanssa Living After Midnightin 12-tuumaisella versiolla. Mainittu Evil Fantasies-versio julkaistiin virallisesti cd:llä vuonna 2011 ilmestyneellä Singles Cutsilla. Beyond the Realms of Death julkaistiin Rock Foreverin ja Hell Bent for Leatherin kanssa kolmesta kappaleesta koostuneella live-ep:llä, joka julkaistiin Unleashed in the Eastin brittipainoksen kanssa. Unleashed in the Eastin Britanniassa vuonna 1979 julkaistu kasettiversio sisältää myös 12 kappaletta, eli albumin yhdeksän biisin lisäksi kappaleet Rock Forever, Hell Bent for Leather ja Beyond the Realms of Death. Viimeksi mainitun kappaleen kyseistä versiota ei tähän mennessä ole julkaistu cd-formaatissa. Kaikki ylimääräiset kappaleet ovat laadullisesti ja tuotannollisesti samaa tasoa, kuin varsinaisella albumilla julkaistut. Tietyt bootleg-versiot sisältävät kappaleiden esitysjärjestyksessä kaikki 15 Japanin-konserteissa soitettua biisiä ja kuvastavat samalla paremmin Priestin vuoden 1979 kiertueen konsertteja. Originaalin Unleashed in the Eastin nauhoitukset ovat kahdesta konsertista Tokiossa helmikuun kymmenenneltä ja viidenneltätoista päivältä. Kymmenes helmikuuta 1979 Priest soitti sekä iltapäivä, että iltakeikan. Molemmat on julkaistu bootleggilla nimeltä Tyranny Unleashed in the East. Kappaleet White Heat, Red Hot ja Take on the World olivat kuuluneet settilistaan, mutta niitä ei koskaan virallisesti nauhoitettu. Sitä vastoin loppuvuodesta julkaistu 12-tuumainen single Take on the World sisälsi White Heat, Red Hotista Stained Class-kiertueella yhdeksäs toukokuuta 1978 Ohion Clevelandin Agorassa taltioidun liveversion. Samasta konsertista napatut Beyond the Realms of Deathin ja Starbreakerin liveversiot ilmestyivät seiskatuumaisen singlen Evening Star ja 12-tuumaisen Take on the Worldin b-puolilla. Mainitut versiot ovat löydettävissä myös cd:ltä Priest, Live and Rare. Kyseessä eivät ole samat versiot kuin Unleashed in the Eastillä julkaistut. Yhtye pyrki ilmeisesti välttämään toistoa jättämällä täyspitkältä livealbumilta pois ne versiot, jotka olivat entuudestaan saatavilla livetulkintoina singlejen b-puolina.
torstai 22. lokakuuta 2020
Perjantain pohjat:Delaney ja Bonnie Bramlettin esikoisalbumi
Delaney & Bonnie:Home
Toukokuussa 1969 Stax Recordsin julkaisemana ilmestynyt Home on Delaney ja Bonnie Bramlettin esikoisalbumi. Pitkäsoiton nauhoitukset tapahtuivat helmi- ja marraskuun 1968 välillä Memphisissä, Tennesseessä sijainneilla Staxin studioilla. Nauhoituksiin otti osaa useita Staxin housebändiin kuuluneita muusikoita, kuten basisti Donald "Duck" Dunn, kitaristi Steve Cropper ja kosketinsoittaja Booker T. Jones. Albumin Pontotocissa, Mississippissä otetussa kansikuvassa Delaney ja Bonnie nähdään yhdessä Delaneyn isoisän John Bramlettin kanssa. Yhdysvalloissa Homelta julkaistiin vuosina 1969 ja 1970 singleformaatissa kappaleet It's Been a Long Time Comin' ja Hard to Say. Niistä jälkimmäinen pohjusti Delaneyn ja Bonnien myöhäisempiä, Atco/Atlanticille työstämiä levytyksiä. Mainittu yhtiö teki noihin aikoihin yhteistyötä Staxin kanssa. Britanniassa Delaneyn ja Bonnien esikoisalbumilta ilmestyi singleformaatissa vuonna 1969 Just Plain Beautiful/Hard to Say Goodbye. Homen tunnetuinta kappalemateriaalia edustaa Irma Franklinin ja Janis Joplinin leadvokalisoiman Big Brother & The Holding Companyn levytyksinä ensisijaisesti muistettu Piece of My Heart. Vuonna 2006 Stax/Universal julkaisi Homesta useita bonuskappaleita sisältävän cd-version. Remaster on julkaistu ainoastaan monoversiona, kun sitä vastoin varhaisemmat albumista cd:nä, vinyylinä ja kasettina ilmestyneet uusintapainokset olivat stereoversioita. Homelta Yhdysvalloissa singleinä ilmestyneiden kappaleiden a-puolet olivat lisäksi mukana Staxin julkaisemalla kokoelmaboxilla The Complete Stax/Volt Soul Singles, Vol 2 1968-71.
keskiviikko 21. lokakuuta 2020
Torstain terävä:Keskeisen yhdysvaltalaisen hardrockin edustajan suurin singlemenestys
tiistai 20. lokakuuta 2020
Keskiviikon klassikko: Keskeisen southern rockin edustajan laadukas tuplakokoelma
Vuonna 1979 ilmestynyt Gold & Platinum on 16 kappaleesta koostuva southern rockin kenties keskeisimmän edustajan; Lynyrd Skynyrdin kokoelma-albumi, jota voi tituleerata yhtyeen eräänlaiseksi Best of-kokoelmaksi. Se sisältää kappaleita kaikilta Skynyrdin huippukauden studioalbumeilta ja edustettuina ovat myös demokokoelma Skynyrd's First and...Last sekä rockin historian laadukkaimpiin konserttitaltiointeihin lukeutuva tupla-albumi Once More from the Road. Elokuussa 1973 ilmestyneeltä Skynyrdin erinomaiselta esikoisalbumilta Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd mukana ovat balladimaisempaa tuotantoa verevästi edustava Simple Man sekä todellinen kaunokki Tuesday's Gone. Kakkospitkäsoitto Second Helpingin ainoa valinta on ilmeinen Sweet Home Alabama. Vuonna 1975 ilmestyneen pitkäsoiton Nuthin Fancy osuus on runsaampi, sillä sen kappalemateriaalia Gold & Platinumilla edustavat keskeisimpiin klassikoihin lukeutuvan Saturday Night Specialin lisäksi Whiskey Rock A' Roller sekä brittiläisen bluesrockin ytimeen lukeutuvalle Free-yhtyeelle tyylitajuisesti kunniaa tekevä On the Hunt. Vuonna 1976 ilmestyneen laadukkaan pitkäsoiton Gimme Back My Bullets antia edustaa ainoastaan albumin erinomainen nimikappale ja ansiokkaalta livelevyltä mukaan on poimittu esikoisalbumin antiin lukeutuvien I Ain't the Onen ja Gimme Three Stepsin versioiden lisäksi itseoikeutettu, balladimaisesti käynnistyvä ja loppuunsa kitaratulitusta täydeltä laidalta säästävä kiistaton klassikkokappale Free Bird. Skynyrdin legendaarisen line-upin joutsenlauluksi jääneen albumin Street Survivors osuus on runsas, sillä siltä Gold & Platinumille ovat valikoituneet What's Your Name, That Smell, I Know a Little sekä You Got That Right. Skynyrd's First and...Lastilta mukana on kaksi lähes klassikkotasoista raitaa, eli mainiosti svengaava Down South Junkin' ja jälleen Skynyrdin balladituotannon parhaimmistoon lukeutuva Coming Home. Gold & Platinumin biisilistasta jää puuttumaan muutama ehdottomuus etenkin albumien Second Helping ja Gimme Back My Bullets osalta, mutta mainittu kokoelma on silti selkeästi suositeltavampi hankinta ensimmäiseksi Skynyrd-albumiksi, kuin vaikkapa hienoisella kiireellä kasattu ja vuonna 1989 ilmestynyt Skynyrd's Innyrds-Their Greatest Hits.
maanantai 19. lokakuuta 2020
Tiistain tukeva:Kahden keskeisen brittiheavyn edustajan musiikillista yhteistyötä
Helmikuun ensimmäisenä 1981 Bronze Recordsin julkaisemana ilmestynyt St. Valentine's Day Massacre on ep, jonka Motörhead ja Girlschool levyttivät yhdessä nimellä Headgirl. Ilmestymisvuotenaan mainittu ep saavutti brittilistalla viidennen sijan. Girlschoolin ollessa levyttämässä Rickmansworthissa tuottaja Vic Mailen kanssa tämä sai idean Motörheadin ja Girlschoolin yhteisestä singlestä. Lopputulos laajeni kolmen kappaleen ep:ksi, jolla yhtyeet esittävät yhteisesti Johnny Kidd & The Piratesin ohjelmistosta poimitun kappaleen Please Don't Touch. Bändit versioivat myös toistensa tuotantoa, eli Motörhead esittää Girlschoolin Emergencyn ja Girlschool Motörheadin Bomberin. Motörheadin rumpali Phil "Philty Animal" Taylor oli levytyksen aikaan sairaana, joten Girlschoolin Denise Dufort vastasi rumpuosuuksista kaikilla kolmella kappaleella. Ep julkaistiin helmikuussa 1981 7 ja 10-tuumaisina vinyyleinä. St. Valentine's Day Massacre-ep:stä on julkaistu myös bootleg, 12-tuumainen tuplavinyyli, joka sisältää Girlschoolin ja Motörheadin livemateriaalia Nottinghamin Theatre Royalista yhtyeiden vuoden 1981 Rockstage TV Speciaalia varten soittamista konserteista. Ep:n julkaisua Girlschool ja Motörhead promosivat esittämällä Please Don't Touchin nimellä Headgirl BBC TV:n Top of the Pops-ohjelmassa. Samaisen kappaleen yhtyeet esittivät saksalaisessa, neljäs huhtikuuta 1981 lähetetyssä Musikladen-ohjelmassa. Please Don't Touch ja Emergency olivat mukana Motörheadin vuonna 1984 ilmestyneellä kokoelma-albumilla No Remorse ja Castle Recordsin vuonna 1996 julkaisemalla Ace of Spadesin uusintapainoksella. Sanctuary Recordsin vuonna 2005 ilmestyneellä Ace of Spadesin tuplacd-versiolla mainitut kappaleet eivät sitä vastoin ole mukana. Kyseinen Sanctuaryn remaster-sarja sisältää Motörheadin kuusi ensimmäistä albumia, joiden originaaleista julkaisuista vastasivat Bronze ja GWR. Joel McIverin vuonna 2011 ilmestyneessä Motörhead-biografiassa Overkill:The Untold Story of Motörhead mainitaan, että vaikka St. Valentine's Day Massacre saavutti useiden kriitikoiden taholta myönteisen vastaanoton, oli myös löydettävissä puristeja, jotka pitivät ep:tä Motörheadin osalta syrjähyppynä vähemmän vakavalle alueelle. Samalla se merkitsi alkua tendenssille, jossa Motörhead löysi itsensä projekteista, jotka olivat laadullisesti yhtyeen parhaan tason alapuolella.
sunnuntai 18. lokakuuta 2020
Maanantain mainio:Huippusuositun duon esikoisalbumi
Alun perin lokakuussa 1969 nimellä Offering ja seuraavan vuoden marraskuussa uudella kansikuvalla ja nimellä Ticket to Ride ilmestynyt albumi on The Carpenters-yhtyeen esikoispitkäsoitto. Nimellä Offering tehty julkaisu ei ollut vielä menestys ja siltä nousi pieneksi hitiksi ainoastaan jo aikaisemmin mainittu The Beatles-cover Ticket to Ride. Runsasta vuotta myöhemmin ajoittunut uusi julkaisu oli jo kohtuullinen menestys ja sen Remastered Classics- sarjaan kuulunut cd-versio myytiin loppuun maaliskuussa 2007. Sitä vastoin Japanissa Pack Series julkaisi The Carpentersin kaksi ensimmäistä pitkäsoittoa, eli Ticket to Riden lisäksi albumin Close to You tuplacd:llä. Ticket to Riden 13:sta raidasta kymmenen edustaa The Carpentersin omaa tuotantoa. Karen vastaa vokalisointinsa lisäksi rumpuosuuksista kaikissa kappaleissa ja Richard kosketinsoittimista. Richardin säveltämien kappaleiden lyriikoista vastasi John Bettis. Basistna albumlla vaikutti Joe Osborn ja joistakin kitaraosuuksista vastasi Gary Sims. Ticket to Ridella Karen ja Richard jakavat lauluosuudet siinä, missä myöhemmin ilmestyneillä The Carpentersin pitkäsoitoilla Karen vastasi lähes kaikista leadvokaaleista. Ticket to Ride on toinen niistä The Carpentersin albumeista, joilla Karen vastaa kaikista rumpuosuuksista toisen ollessa vuonna 1973 ilmestynyt ja varsin onnistunut pitkäsoitto Now and Then. Ticket to Riden muuta covertuotantoa edustavat Chet Powersin kirjoittama Get Together ja Neil Youngin käsialaa oleva, hänen varhaisen yhtyeensä Buffalo Springfieldin ohjelmistosta poimittu Nowadays Clancy Can't Even Sing. Mainituissa kappaleissa solistina kuullaan Richardia.
lauantai 17. lokakuuta 2020
Sunnuntain extra:Grateful Deadin repertuaarin tunnetuimpiin lukeutuva kappale
perjantai 16. lokakuuta 2020
Lauantain pitkä:Suosittu yhdysvaltalaisduo
torstai 15. lokakuuta 2020
Perjantain pohjat:Skottirokkareiden popularisoima Joni Mitchellin kappale
keskiviikko 14. lokakuuta 2020
Torstain terävä:Huippusuositun folkrockduon toinen singlemenestys
tiistai 13. lokakuuta 2020
Keskiviikon klassikko:Keskeisen yhdysvaltalaisen hardrockin edustajan klassikkoalbumin onnistunut seuraaja
Van Halen:Van Halen II
23. maaliskuuta 1979 Warner Brosin julkaisemana ilmestynyt Van Halen II on yhdysvaltalaisen hardrockyhtyeen Van Halenin toinen studioalbumi. Billboardin listalla se saavutti parhaimmillaan kuudennen sijan ja Briteissä albumin paras sijoitus oli 23. Pitkäsoitolta poimittiin singlet Dance the Night Away ja Beautiful Girls. Vuoteen 2004 mennessä Van Halenin kakkosalbumi oli myynyt Yhdysvalloissa lähes kuusi miljoonaa kappaletta. Myös Van Halen II:sta laaditut arviot olivat pääosin myönteisiä. Albumin nauhoitukset tapahtuivat Sunset-studioilla vajaa vuosi Van Halenin esikoisalbumin ilmestymisen jälkeen. Ne alkoivat joulukuun kymmenentenä 1978 viikko Van Halenin ensimmäisen maailmankiertueen päättymisen jälkeen. Monet Van Halen II:n kappaleista oli sävelletty ennen yhtyeen esikoisalbumin ilmestymistä ja niistä on olemassa Gene Simmonsin ja Ted Templemanin äänittämiä demoversioita. Sellaisiin lukeutuivat tuolloin vielä nimellä Bring on the Girls tunnettu Beautiful Girls sekä Somebody Get Me a Doctor. Timothy Whiten Rolling Stoneen Van Halen II:sta tuoreeltaan kirjoittamassa arviossa verrokkiyhtyeinä mainittiin Vanilla Fudge, Aerosmith, Bad Company ja Humble Pie. AllMusicin myöhemmin laaditussa arviossa Thomas Erlewine antoi albumille neljä tähteä viidestä. Omaa tuotantoa edustavien kappaleiden lisäksi Van Halenin kakkoslevy sisältää coverin esimerkiksi Swinging Blue Jeansin ja Linda Ronstadtin levytyksinä muistetusta kappaleesta You're No Good.
maanantai 12. lokakuuta 2020
Tiistain tukeva:The Moody Bluesin vuoden 1967 klassikkohitti
sunnuntai 11. lokakuuta 2020
Maanantain mainio:Eräs Status Quon 80-luvun laadukkaimmista albumeista
lauantai 10. lokakuuta 2020
Sunnuntain extra:Hanoi Rocksin laadukas paluualbumi
Hanoi Rocks:Street Poetry
Viides syyskuuta 2007 ilmestynyt Street Poetry on Hanoi Rocksin kymmenes studioalbumi. Sen julkaisijana Suomessa oli WolfGang Records, muualla Euroopassa brittiläinen Demolition Records ja Japanissa Victor Entertainment/JVC Music. Toukokuussa pitkäsoitolta ennakkoon julkaistu single Fashion nousi Suomessa listakärkeen ja itse Street Poetry -albumi saavutti Suomen albumilistalla parhaimmillaan kuudennen sijan. Street Poetryn julkaisun tiimoilta Hanoi Rocks soitti 14.-15. syyskuuta Tavastialla kolme konserttia, joista yksi oli ikärajaton. Mainittuja keikkoja seurasi kiertue Skandinaviassa, muualla Euroopassa ja Japanissa. Viimeksi mainitussa Hanoi Rocks soitti Loud Park- festivaalin pääesiintyjänä. Street Poetryn nimi palautuu aikaan, jolloin Hanoi Rocksin originaalikokoonpano asui Lontoossa. Eräs Ladbroke Groven metroasemalla aikaansa viettänyt henkilö kirjoitti muistiinpanoja ja runoja kaikesta näkemästään ja häntä kutsuttiin nimellä Street Poet. Street Poetry saavutti yleisesti myönteisiä arvioita ja albumia pidettiin Hanoi Rocksin laadukkaimpana sitten yhtyeen 80-luvulla julkaiseman tuotannon. Pitkäsoiton huippuhetkistä nostettakoon esiin kappaleet Teenage Revolution, This One's for Rock N' Roll sekä nimiraita Street Poetry.
perjantai 9. lokakuuta 2020
Lauantain pitkä:Monien mielestä Fab Fourin paras albumi
The Beatles:Revolver
Viides elokuuta 1966 ilmestynyt Revolver on The Beatlesin seitsemäs studioalbumi. Samaan aikaan Fab Fourilta julkaistiin kaksi a-puolta sisältänyt single Eleanor Rigby/Yellow Submarine. Revolver oli Beatlesin viimeinen julkaistu studioalbumi ennen yhtyeen live-esiintymisten loppumista. Mainitulla pitkäsoitolla yhtye hyödynsikin studiotekniikkaa tuotannossaan siihen mennessä runsaimmin. Revolver on sittemmin tunnustettu erääksi populaarimusiikin historian laadukkaimmista ja innovatiivisimmista albumeista musiikillisten vaikutteidensa runsaudessa, soundimaailmansa erottuvuudessa ja myös lyriikoidensa osalta. The Beatles nauhoitti Revolverin vuoden 1966 kolmen ensimmäisen kuukauden aikana pitämänsä tauon kuluessa. Albumin on tulkittu aloittaneen Beatlesin psykedeelisen kauden. Sen kappaleet heijastivat yhtyeen kiinnostusta itämaiseen filosofiaan ja avant-gardeen. Beatlesillä ei ollut tarkoitusta esittää Revolverin kappaleita livekontekstissa ja niinpä studiotekniikkaa käytettin hyväksi mielin määrin. Revolverin taiteellisimmista kappaleista nostettakoon pikaisesti esiin albumin päätösraita Tomorrow Never Knows, Eleanor Rigby sekä George Harrisonin käsialaa ollut Love You To. Revolverin nauhoituksissa syntyivät myös singleformaatissa kesällä 1966 ilmestyneet kappaleet Paperback Writer ja Rain. Britanniassa Revolverin 14 kappaletta lähetettiin radioasemille viikkoja ennen albumin ilmestymistä. Yhdysvalloissa Capitol Records rajasi Revolverin kappaleiden määrän 11:een ja kolme albumilta pois jäänyttä kappaletta ilmestyivät kesäkuussa 1966 julkaistulla albumilla Yesterday and Today. Yhdysvalloissa julkaisu osui samoihin aikoihin Beatlesin viimeisen konserttikiertueen kanssa. Britanniassa Revolver nousi Record Retailer-listan kärkeen seitsemän viikon ja Yhdysvalloissa Billboardin listan ykkössijalle kuuden viikon ajaksi. Yhtyeen kotimaassa Revolver sai osakseen varsin myönteisiä arvioita. Albumi laajensi popmusiikin rajoja ja vaikutti osaltaan esimerkiksi psykedeelisen rockin ja progressiivisen rockin kehitykseen. Klaus Voormanin käsialaa oleva albumin kansi voitti vuonna 1967 parhaan albumikannen Grammyn graafisten taiteiden sarjassa. Revolverin ensimmäinen cd-versio, joka sisälsi albumin Parlophonen julkaiseman version, ilmestyi kansainvälisesti vuonna 1987. Beatlesin diskografiassa monet kriitikot ovat kohottaneet Revolverin Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Bandia laadukkaammaksi albumiksi. Colin Larkinin teoksen All Time Top 1000 Albums vuosina 1998 ja 2000 ilmestyneissä painoksissa Revolver saavutti kärkipaikan. Rolling Stonen laatimalla 500 kaikkien aikojen parhaan albumin listalla Revolverin sijoitus oli kolmas. Britanniassa Revolver on saavuttanut kaksinkertaista ja Yhdysvalloissa viisinkertaista platinaa.
torstai 8. lokakuuta 2020
Perjantain pohjat:Rockbasismin klassikon 70-luvun puolivälin konserttitaltiointi
King Biscuit Flower Hour Presents in Concert on brittirockin ydinryhmään lukeutuvan The Whon basistin John Entwistlen livesooloalbumi, joka julkaistiin vuonna 1998. Alkuvuodesta 1975 Entwistle teki kiertueen Yhdysvalloissa Humble Pien lämmittelijänä. Yksi kiertueen konserteista nauhoitettiin King Biscuit Flower Hour -ohjelmaa varten. Philadelphian Spectrumilla taltioitu konsertti sisälsi sekä Entwistlen soolotuotantoa että hänen emoyhtyeelleen säveltämiä kappaleita. Kiertue tehtiin melko vähäisesti myyneen Mad Dog-albumin tiimoilta. Liven tuotannosta, miksaamisesta ja masteroinnista vastasivat Jon Astley ja Andy Macpherson. Sen biisilistassa on ainoastaan yksi Mad Dogin kappale, The Whon pidätyksestä vuonna 1973 Montrealissa kertova Cell Number 7. Entwistlen The Wholle kirjoittamaa klassikkotuotantoa albumilla edustavat erityisesti Heaven and Hell, My Wife ja Boris the Spider. Muihin huippuhetkiin lukeutuvat Entwistlen esikoissooloalbumin Smash Your Head Against the Wall avauskappale My Size sekä Buddy Holly-cover Rave On. Vuoden 2005 uusintajulkaisun bonuksena on reilut 13-minuuttinen haastattelu Entwistlen myöhäisemmiltä ajoilta. Monet Entwistlen diggarit ovat verranneet King Biscuit Flower Houria The Whon legendaariseen konserttitaltiointiin Live at Leeds, sillä molempien albumien masteroinnista ovat vastanneet samat henkilöt. Vaikka King Biscuit Flower Hour on nauhoitettu 70-luvun puolivälissä, albumin kannessa nähdään tuoreempi otos Entwistlestä.
keskiviikko 7. lokakuuta 2020
Torstain terävä:Sam Brownin klassikkotasoinen debyyttihitti
Stop! on brittiläisen laulaja/lauluntekijän Sam Brownin esittämä ja Gregg Suttonin ja Bruce Brodyn kanssa kirjoittama soulkappale, joka ilmestyi artistin vuonna 1988 julkaistulla ja samannimisellä esikoisalbumilla. Kun Stop! julkaistiin ensi kertaa singlenä, se saavutti brittilistalla ainoastaan sijan 52. Sitä vastoin Norjassa ja Belgiassa kappale nousi listakärkeen jo ensimmäisellä julkaisukerrallaan. Hollannissa Stop! oli vuonna 1988 toisena, Itävallassa kolmantena ja Sveitsissä viidentenä. Top teniin kappale nousi myös Saksassa ja oli Ruotsissa yhdentenätoista. Kuitenkin kun Stop! julkaistiin uudelleen vuonna 1989, kappale nousi brittilistalla neljänneksi ja pysytteli listalla 12 viikon ajan. Kappaleesta tuli Brownin uran suurin hitti ja toisella julkaisullaan Stop! nousi Islannissa listakärkeen, Rankassa kakkossijalle ja neljänneksi Irlannissa ja Ausraliassa. Kanadan RPM-listalla Stop! saavutti sijan 13., Uudessa Seelannissa sijan 16. ja oli myös Billboardin singlelistalla parhaimmillaan sijalla 65. Vuonna 1989 Stopista! muodostui Britanniassa 35:ksi parhaisten menestynyt single. Kappale pääsi myös mukaan vuonna 1992 valmistuneen elokuvan Bitter Moon soundtrackille. Vuonna 1989 tuolloin 16-vuotias solisti Edya voitti Puolan tv:n kykykilpailun Stop!:ista esittämällään coverilla. Kymmentä vuotta myöhemmin artisti teki Puolan-kiertueen, jolta taltioitiin syyskuussa 1999 kansainvälisesti julkaistu albumi Live '99. Kyseessä on puolalaisartisti Edya Goniackin ensimmäinen livealbumi, jonka biisilistassa Stop! on mukana. Jamelia versioi Stopin vuonna 2004 elokuvan Bridget Jones:Edge of a Reason soundtrackille. Hänen laulusuorituksensa vastaanotti kehuja ja vaikka hänen versionsa kilpaili esimerkiksi samaan aikaan julkaistujen Eminemin ja Destiny's Childin singlejen kanssa, se saavutti brittilistalla yhdeksännen sijan, pysytteli listalla 12 viikon ajan ja muodostui Jamelian neljänneksi top teniin nousseeksi singleksi.
tiistai 6. lokakuuta 2020
Keskiviikon klassikko:John Cougar Mellencampin vuoden 1989 suurin singlemenestys
maanantai 5. lokakuuta 2020
Tiistain tukeva:Brian Johnsonin varhaisen yhtyeen kakkosalbumi
Vuonna 1974 Lansdowne studioilla ja Pyen studioilla Lontoossa nauhoitettu Don't Be Fooled by the Name on brittiläisen glamrockiksi luokiteltavissa olevan Geordie-yhtyeen toinen pitkäsoitto. Ensisijaisesti mainittu yhtye muistetaan solististaan Brian Johnsonista ajalta ennen miehen pestiä Ac/Dc:n vokalistina Bon Scottin kuoleman jälkeen. Johnsonin lisäksi albumin kappaleet olivat suurimmalta osin Geordien kitaristin Vic Malcolmin käsialaa. Don't Be Fooled by the Name käynnistyy näkemyksillä traditionaaleista kappaleista Goin' Down sekä The Animalsin kymmenen vuotta aikaisemmin popularisoimasta House of the Rising Sunista. Omaa tuotantoa edustaviin kappaleisiin siirrytään Malcolmin käsialaa olevan ja suhteellisen innostavaa kitarasooloilua tarjoavan So Whatin myötä. Johnsonilta kuullaan varsin puhtaita laulusuorituksia koko albumin ajan myöhempien aikojen Ac/Dc:ihin verrattuna. Mercenary Man käy yli kuusiminuuttisessa kestossaan Don't Be Fooled by the Namen teoksesta. Myös lyriikoidensa sosiopoliittisessa kommentoinnissa kyseessä on Geordien repertuaarissa harvinaislaatuinen kappale, jota seuraa pitkäsoiton toinen pitkä raita, vaihteeksi nopeatempoisempaa rokkausta esittelevä Ten Feet Tall, jolla Geordie tekee tyylitajuisesti kunniaa varhaisen hardrockin keskeisille brittiläisille edustajille. Johnsonin ja Malcolmin yhteistyötä edustavalla Got to Knowlla on tarjottavanaan tarttuva riffi. Little Boy on varsin vakuuttava ja hyvän melodian omaava balladikappale, joka sijoittuu lähes Don't Be Fooled by the Namen terävimpään kärkeen. Pitkäsoiton päätöskappale Look at Me sisältää vaikutteita progressiivisesta rockista. Don't Be Fooled by the Namesta 90-luvulla julkaistu uusintapainos sisältää neljä bonusraitaa; eli kappaleet Treat Her Like a Lady, Rocking with the Boys Tonight, Francis Was a Rocker sekä Red Eyed Lady. Vuonna 2008 ilmestyneen remasteroidun version bonuskappaleina olivat Brian Johnsonin soolosingleltä alun perin löytyneet biisit I Can't Forget You Now ja I Can't Give You Up. Don't Be Fooled by the Namen laadukkaimmat hetket ovat vakuuttavia, mutta kokonaisuutena albumi ei kenties rokkaa yhtä vapautuneesti kuin edeltäjänsä, vuonna 1973 ilmestynyt Geordien esikoisalbumi Hope You Like It.
sunnuntai 4. lokakuuta 2020
Maanantain mainio:Merkittävän singer/songwriterin varhaista huipputuotantoa
Lokakuussa 1973 Asylum Recordsin julkaisemana ilmestynyt For Everyman on yhdysvaltalaisen laulaja/lauluntekijän Jackson Brownen toinen studioalbumi. Billboardin albumilistalla mainittu pitkäsoitto saavutti sijan 43. ja albumilta poimittu single Redneck Friend oli sijalla 85. Vuonna 2003 For Everyman saavutti sijan 457. Rolling Stonen 500 kaikkien aikojen parhaan albumin listalla. For Everyman tuli merkitsemään Brownen ja multi-instrumentalisti David Lindleyn pitkäaikaisen yhteistyön alkua. Pitkäsoitolla vierailleista muusikoista mainittakoon The Eaglesin jäsenistöön lukeutuvat Don Henley kappaleella Colours of the Sun ja Glen Frey Redneck Friendillä, David Crosby albumin nimikappaleella, Joni Mitchell, Bonnie Raitt sekä Elton John. Heistä viimeksi mainittu tosin esiintyi taiteilijanimellä Rockaday Johnnie. Pitkäsoiton nimikappale on tulkittavissa Brownen vastauksena Crosby, Stills and Nashin esikoisalbumilla julkaistulle apokalyptiselle Wooden Shipsille. For Everyman sisältää myös Brownen oman näkemyksen kappaleestaan These Days, jonka olivat aikaisemmin ehtineet levyttää esimerkiksi Nico ja Gregg Allman. Brownen ja Glen Freyn yhteistyötä edustava Take It Easy oli aikaisemmin ilmestynyt The Eaglesin ensimmäisenä singlenä toukokuussa 1972. For Everyman saavutti kultalevyn vuonna 1975 ja myi platinalevyksi vuonna 1989. Albumin kansikuva on Brownen lapsuudenkodista Kalifornian Highland Parkista. For Everyman saavutti tuoreeltaan melko myönteiset arviot. Vuonna 1999 Anthony DeCurtis laati albumista arvion Rolling Stoneen. Siinä hän kohotti For Everymanin seuraajan, albumin Late for the Sky Brownen mestariteokseksi, mutta mainitsi artistin testaavan sen edeltäjällä useita kykyjään, joita hän oli kyseisen pitkäsoiton levyttämisen aikaan löytämässä.
torstai 1. lokakuuta 2020
Sunnuntain extra:Kitaristivirtuoosin merkittävä debyyttialbumi
Stevie Ray Vaughan & Double Trouble:Texas Flood
13. kesäkuuta 1983 Epic Recordsin julkaisemana ilmestynyt Texas Flood on Stevie Ray Vaughanin ja Double Trouble-yhtyeen esikoisalbumi, joka otti nimensä Larry Davisin vuonna 1958 ilmestyneen samannimisen pitkäsoiton mukaan. SRV:n ja Double Troublen yhdessä Richard Mullenin kanssa tuottama Texas Flood nauhoitettiin kolmessa päivässä Jackson Brownen studiossa Los Angelesissa. Pitkäsoiton kymmenestä kappaleesta kuusi edustaa Vaughanin omaa sävellystuotantoa. Singleformaatissa pitkäsoitolta ilmestyivät kappaleet Love Struck Baby ja Pride and Joy, joista ensiksi mainitusta työstetty musiikkivideo saavutti ilmestymisvuonnaan rotaatiota MTV:llä. Vuonna 1999 Texas Floodista ilmestyi viisi bonuskappaletta sisältänyt uusintapainos. Extrojen joukossa oli yksi outtake ja kolme Hollywoodin Palacessa 23. syyskuuta 1983 taltioitua livebiisiä. King Biscuit Flower Hour oli lähettänyt mainitun konsertin kokonaisuudessaan. Vuonna 2013 Texas Floodin julkaisusta oli kulunut 30 vuotta ja albumista mainittuna vuonna albumista ilmestynyt juhlapainos oli tuplacd-versio. Sen ensimmäinen levy sisältää originaalin albumin bonuskappaleella Tin Pan Alley höystettynä ja kakkoscd:llä on Ripley's Music Hallissa, Philadelphiassa 20. lokakuuta 1983 soitettu ja tuossa vaiheessa aikaisemmin julkaisematon konsertti. Texas Flood saavutti myönteisiä arvioita heti julkaisunsa jälkeen. Albumin tiimoilta SRV ja Double Trouble konsertoi Yhdysvalloissa ja Euroopassa kesä- ja joulukuun 1983 välillä. 20. kesäkuuta 1983 El Mocambossa, Torontossa soitettu konsertti kuvattiin ja Sony julkaisi sen vuonna 1999 dvd:nä nimellä Live at the El Mocambo.
Lauantain pitkä:Vuosikymmenten uran tehnyt yhdysvaltalaisyhtye
Perjantain pohjat:Kiinnostavan yhdysvaltalaisyhtyeen kolmas pitkäsoitto
Redbone:Message from a Drum
Joulukuussa 1971 Epic Recordsin julkaisemana ilmestynyt Message from a Drum on Yhdysvaltojen alkuperäisasukkaista koostuneen Redbone-yhtyeen kolmas, tunnetuin ja kenties myös laadukkain pitkäsoitto. Euroopassa se julkaistiin singlehittinsä The Witch Quen of New Orleans mukaan nimettynä ja myös erilaisella kansikuvalla varustettuna. Albumista vuonna 2004 ilmestynyt cd-versio on nimeltään Witch Queen of New Orleans, se sisältää myös albumin Euroopassa julkaistun painoksen kansikuvan ja bonuskappaleenaan singleversion biisistä Chant:13:th Hour, joka täyspitkänä versionaan julkaistiin Redbonen toisella albumilla Potlach. Message from a Drum sisältää sekä rivakoita cajun- ja swamprockhenkisiä kappaleita että balladimaisempaa tuotantoa ensiksi mainitun ollessa pitkäsoitolla runsaammin edustettuna. The Witch Queen of New Orleans nousi singleformaatissa Britanniassa aina kakkossijalle ja Redbonen kotimaassa Yhdysvalloissa sijalle 21. Rivakampaa osastoa albumilla edustavat erityisesti Niji Trance sekä Emotions. Jerico ja Fate ovat tyylitajuisia ja kaivattavaa rullaavutta tarjoavia kappaleita, When You Got Trouble omaa tarttuvan kertosäkeen ja suorastaan erinomaisesti svengaava albumin päätöskappale One Monkey mitä mainioimman kokonaistoteutuksen. Mukana on myös pari lyhyttä instrumentaalikappaletta ja hienoiseen imelyyteen sortuva balladi The Sun Never Shines on the Lonely. Pat ja Lolly Vegasin johtaman Redbonen kolme ensimmäistä ja vuosien 1970-1971 aikana ilmestynyttä albumia, eli Redbone, Potlach ja Message from a Drum ovat kaikki varsin laadukkaita ja yhtyeen tuotannon singlehitteihin lukeutuivat The Witch Queen of New Orleansin lisäksi erityisesti Maggie ja reggaevaikutteinen Come and Get Your Love. Maininnan ansaitsee lisäksi yhtyeen viidennen pitkäsoiton, vuonna 1973 ilmestyneen albumin Wovoka suorastaan erinomainen nimikappale. Vaikka Redbone ei koskaan yltänyt todella suureen suosioon, kyseessä on eräs kiehtovimmista ja monipuolisimmista 70-luvun alkuvuosina tuotteliainta kauttaan viettäneistä yhdysvaltalaisista rockyhtyeistä.