tiistai 27. huhtikuuta 2021

Keskiviikon klassikko:Kissin läpimurtoalbumi

Kiss:Alive! 

Kymmenes syyskuuta 1975 Casablanca Recordsin julkaisemana ilmestynyt tuplakonserttitaltiointi Alive! oli se albumi, joka lopullisesti nosti Kissin pinnalle. Paul Stanley, Gene Simmons, Ace Frehley ja Peter Criss olivat aikaisemmin julkaisseet kolme studioalbumia, eli Kiss, Hotter than Hell sekä Dressed to Kill. Mainitut pitkäsoitot olivat osoittautuneet kohtuullisiksi menestyksiksi, mutta koska Kiss oli alusta asti ollut myös visuaalinen ilmiö, tiukat livetulkinnat mainittujen pitkäsoittojen laadukkaimmista raidoista osoittautuivat oikeaksi formaatiksi yhtyeen lopulliseen läpimurtoon. Alive! sisältääkin suurimmaksi osaksi varsin laadukkaina versioina  parhaimmiston Kissin kolmelta ensimmäiseltä ja joidenkin mielestä parhaalta albumilta
Erityisesti debyytti on erinomainen ja siltä mukana ovat mainiot Firehouse, Deuce ja Nothin’ to Lose sekä suorastaan klassikkotasoiset Strutter ja Black Diamond, joista jälkimmäisessä leadvokalistina on Criss, Stanleyn jälkeen ehkä toiseksi paras solisti yhtyeessä. Hotter than Hellin huippuhetki on sen tyylillisesti Free -yhtyeelle kunniaa tekevä nimiraita. Dressed to Kill kärsi tuhnuista soundeista, mutta kappalemateriaaliltaan kyse on selkeästi mainettaan paremmasta albumikokonaisuudesta. Siltä mukana ovat Rock Bottom, C’mon and Love Me sekä debyyttihitti Rock N’ Roll All Nite, joka nousi menestykseksi nimenomaan liveversionaan. Alive!:n nauhoitukset on taltioitu Detroitissa, Clevelandissa, New Jerseyssä ja Iowassa touko- ja heinäkuun 1975 välisenä aikana. Albumin nimi tekee kunniaa brittirockin keskeisiin edustajiin lukeutuvan Slade-yhtyeen vuonna 1972 ilmestyneelle studiolivenä toteutetulle albumille Slade Alive.
Läpimurroksi muodostunutta Alivea Kissin diskografiassa seurasi kolme todellista menestysalbumia. Bob Ezrinin tuottama Destroyer on eräs Kissin keskeisimmistä levyistä. Sen merkittävimmästä tuotannosta mainittakoon Detroit Rock City, Shout It Out Loud, Beth sekä unohdettu helmi Flamin, Youth. Destroyeria seurannut  Rock and Roll Over on mainio studiolivenä toteutettu albumi. Sen kappalemateriaalista kohokohtia edustavat ainakin balladihelmi Hard Luck Woman, I Want You ja myös Gene Simmonsin sooloalbumilla versioitu See You in Your Dreams, mutta Love Gunilla ikävä kyllä enää reilu puolet pitkäsoitosta tarjoaa ykkösluokan tuotantoa huippuhetkinään nimiraita, I Stole Your Love sekä Shock Me.
1980-luvun alkupuolella julkaistuista Kissin albumeista Unmasked Shandi-hitteineen edustaa mainiota powerpoppia, Creatures of the Night kaikista tiukinta hevanderia ja onpa myös niitä, jotka vannovat haaasteellisemman Music from the Elderin nimeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti